Bucureşti, 29 decembrie 2016

foto  precizare  dec 2016Pentru o informare corectă a pasagerilor noştri, în cele ce urmează prezentăm câteva detalii despre ofertele noastre tarifare care au făcut subiectul unui articol publicat „într-un anumit tip de presă”, în data de 28 decembrie 2016, transmiţând în spaţiul public opinii subiective care nu sunt conforme cu realitatea.

Dorim să subliniem din nou faptul că ne exprimăm întreaga disponibilitate pentru a furniza oricărui jurnalist, oficial - atât în cadrul unor întâlniri cât şi/sau în scris - informaţiile necesare pentru o prezentare corectă a activității CFR Călători.

Politica tarifară a CFR Călători răspunde nevoilor tuturor categoriilor de călători. Compania a încercat întotdeauna să protejeze pasagerii cu venituri reduse și să le asigure acestora accesul la transportul feroviar. Pe lângă facilitățile acordate prin acte normative diferitelor categorii de călători (de ex. elevi, studenți,  pensionari etc), CFR Călători a creat o serie de oferte tarifare proprii (vezi anexă) de care pasagerii beneficiazăşi după intrarea în vigoare a noului Mers de Tren din 11 decembrie 2016.

Pentru accesul la transport şi mobilitatea pasagerilor cu trenurile de rang superior, compania oferă în continuare reduceri pe anumite rute și la anumite trenuri, precum și reduceri procentuale pe anumite distanţe şi trenuri.

• Astfel, la peste 130 de trenuri InterRegio se aplică tarife mai mici, aferente rangului de tren Regio, atât la bilete cât şi la abonamente (clickAnexa 1). La toate trenurile IR la care se aplică oferta tarifară Regio pentru călătoria la clasa a 2-a, rezervarea locului este obligatorie. Valoarea tichetului de rezervare (clasa a 2-a) este de un 1 leu, faţă de 3,9 lei cât este iniţial la trenurile IR fără ofertă. Această decizie a fost luată pentru pasagerii care doresc să aibă un loc rezervat.
  • Abonamentele la trenurile Regio sunt valabile și la trenurile InterRegio din Anexa 2 fără loc rezervat.
  • În plus, la unele trenuri InterRegio de perutele Bucureşti –Galaţi, Galaţi – Buzău, Braşov – Iaşi, Oradea – Cluj Napoca, Cluj-Napoca - Salonta şi retur, preţurilebiletelor de clasa a 2-a, la tarif întreg (adult şi copil), sunt reduse procentual cu 10% - 35% (click Anexa 3).

Mersul Trenurilor este realizat, la solicitările tuturor operatorilor feroviari de pasageri, de către CFR Infrastructură şi nu de către CFR Călători, deoarece compania de infrastructură este cea care are competenţa de a aranja trenurile în graficele de circulaţie. Oferta de transport feroviar de pasageri a CFR Călători este adaptată cererii pieţei atât prin optimizarea graficelor de circulație şi a capacităţii de transport, cât şi prin asigurarea condiţiilor de confort pe categorii de trenuri, în limita resurselor disponibile. În ceea ce priveşte numerotarea dublă a vagoanelor, această acţiune este realizată atunci când sunt necesare suplimentări de vagoane la nivelul compunerii trenurilor, în perioadele de vârf de trafic.