CFR Călători îți propune să descoperi în fiecare weekend o destinație turistică sau un eveniment cultural de top din România.
În acest weekend, între 14 și 16 iulie, te invităm la festivaluri istorice:
- Festivalul Dac Fest „Sub semnul lupului” – Simeria, Măgura Uroiului sau/și
- Festivalul Medieval al Castelului Huniade – Timișoara!
Alege destinația de weekend și noi te ducem acolo!
Tu ce preferi? Festivalul Dac Fest „Sub semnul lupului” sau Festivalul Medieval al Castelului Huniade? Ori pe amândouă?
Pentru a vedea orarul trenurilor spre Simeria și/sau Timișoara, intră aici!
– Cumpără bilet dus-întors cu minim o zi înainte de efectuarea călătoriei și beneficiază de reducerea* de 10%. Detalii, aici!
– Achiziționează un card TrenPlus și beneficiază de reducerea* de 25% pentru un număr nelimitat de bilete de tren, cu date de călătorie aflate în perioada de valabilitate a cardului (timp de 1 an). Detalii, aici!
– În cazul în care călătorești împreună cu prietenii, puteți să beneficiați de reducerea de grup! Astfel:
* pentru grup 20 – 40 persoane, reducerea* este de 15%
* pentru grup 41 – 80 persoane, reducerea* este de 20%
* pentru grup mai mare de 80 persoane, reducerea* este de 25%.
Detalii, aici!
– Cumpără bilet de tren cu maxim 30 zile înainte de data de călătorie și beneficiezi de reducerea la cumpărarea cu anticipație! Astfel:
* la cumpărarea cu anticipație de la 11 zile (inclusiv) până la 30 zile față de data de plecare, reducerea* este de 10%
* la cumpărarea cu anticipație de la 6 zile până la 10 zile față de data de plecare, reducerea* este de 5%.
Detalii, aici!
Notă:
*Reducerile se aplică la tariful de transport! Tariful de rezervare a locului la vagon clasă sau suplimentul de pat la vagon de dormit/cușetă se achită integral!
Dac Fest „Sub semnul lupului” este cel mai renumit festival de reconstituire a istoriei antice din România și are loc lângă Simeria, la Măgura Uroiului, o rezervație geologică naturală, supranumită Cușma lui Decebal, datorită formei sale.
Cea de-a XIII-a ediție a festivalului reunește trupe de reenactment din România, Italia, Anglia, Bulgaria, Spania, dar și pasionați de istorie antică de pretutindeni, într-o serie de activități care vor învia momente din viața și obiceiurile dacilor, romanilor, sarmaților și din perioada războaielor daco-romane. Vei putea asista la demonstrații de lupte între gladiatori, antrenamente militare, ceremonii, ritualuri și dansuri antice! Vei putea participa la lecții de tir cu arcul, la ateliere de prelucrare a lemnului, marmurei, metalului şi osului, la ateliere de pielărie, olărit, inscripţii şi sculptură în piatră, țesătorie şi textile, fierărie, monetărie, bijuterie, jocuri romane, mozaic, scriere sau muzică! Nu va lipsi gastronomia antică, rețetele fiind moștenite din cele mai vechi timpuri.
Festivalul se va deschide vineri, 14 iulie, în Simeria, cu parada costumelor antice și defilarea cu torțe de la Parcul Dendrologic Arboretum până la Centrul de Afaceri.
Programul zilei de sâmbătă, 15 iulie, include tabere antice, ateliere meșteșugărești, activități interactive, concurs de gastronomie antică, ritualuri dacice și romane, dansuri antice, lupte de gladiatori, antrenamente și exerciții militare, târg de sclavi, prima bătălie între daci și romani – Divide et impera, concert Civic Rebels, focul dacic.
Duminică, 16 iulie, în program vor fi tabere antice, ateliere meșteșugărești, activități interactive, concurs pentru copii – Pui de dac, antrenamente și exerciții militare, dansuri antice, lupte de gladiatori, bătălia finală – De strajă în Dacia, festivitatea de închidere a festivalului.
Toate acestea le poți experimenta pe viu şi imortaliza pentru concursul de fotografie „DacFest 2023”!
Cum ajungi la Măgura Uroiului?
Până la Simeria călătorești cu trenul, iar de la Gara Simeria la Măgura Uroiului, cu mijloace de transport în comun (microbuze), care circulă din oră în oră (în timpul zilei).
Ce mai poți vedea în zonă?
- Parcul Dendrologic Arboretum din Simeria – o rezervație dendrologică și peisagistică, cea mai veche și mai valoroasă colecție de plante lemnoase exotice și autohtone din România, un “monument național în arta parcurilor”.
http://www.icashd.ro/ - I Giardini di Zoe – Grădinile Banpotoc – un loc unic în țară, amenajat pe parcursul mai multor ani de către un italian stabilit în județul Hunedoara, atras de energia locului. A rezultat o grădină aristocratică, cu arbori și arbuști ornamentali, cu alei de trandafiri, fântâni arteziene, monumente din perioada Renașterii.
https://igiardinidizoe.ro/ - Cetatea Devei – una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania, construită în secolul al XIII-lea, pe locul unei fortificații dacice.
Călătorește în timp și bucură-te de spectacol!
Cumpără bilet de tren aici!
Festivalul Medieval al Castelului Huniade, devenit o tradiție pentru Timișoara, are loc în parcul Castelului Huniade și aduce laolaltă, pentru 3 zile, domniţe, cavaleri, mercenari şi meşteşugari iscusiţi, care vor recrea atmosfera Evului Mediu.
Parada costumelor de epocă, turnirurile, întrecerile războinice, reconstituirile de bătălii, concertele de muzică veche, teatrul de păpuşi, jongleriile, jocurile medievale, atelierele de tir cu arcul, marele banchet, te vor trimite înapoi, în timp, într-o lume plină de aventuri!
Festivalul debutează vineri, 14 iulie, cu “Călătoria în timp”, Parada participanților, la care vor lua parte cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți, războinici nomazi, arcași și lăncieri, mercenari pedeștri, războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu – de la varegi, până la maghiari și otomani.
Seara continuă cu festivitatea de deschidere a festivalului, concert de muzică veche – Truverii, spectacol pirotehnic pe muzică live și concert Bucovina.
Sâmbătă, 15 iulie: Marele Turnir al Castelului Huniade
Este ziua întrecerilor – de la cei mai străluciți cavaleri, la oștenii de rând și până la publicul festivalului!
Vei putea asista la o prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale, la Bătălia pentru Timișoara, partea I: Asediul din 1551 și vei putea participa la întreceri medievale!
Arenele de turnir vor găzdui întrecerea oștenilor, turnirul cavalerilor, jocurile nomade, bătălia menestrelilor și jonglerilor. În Piața Castelului vei putea asista la teatru de păpuși, muzică stradală și jonglerii, iar în satul nomad – Orda – la lupte tătărești, concurs de tir cu arcul istoric și vei putea participa la ateliere de tir cu arcul, de pictură și caligrafie.
Pe parcursul întregii zile, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise tuturor.
Vor cânta Peregrinii, Cimpoierii din Transilvania, iar Deep 6 Project te vor încânta cu un spectacol pirotehnic. Seara va avea loc Marele banchet al Comitelui, unde câștigătorii întrecerilor vor fi răsplătiți.
Duminică, 16 iulie: Lumea războiului medieval
Cea de-a treia zi este dedicată confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic. Ești invitat să urmărești pe viu pagini ale istoriei noastre, de la ciocnirile dintre cavalerii teutoni și cumani, la Bătălia pentru Timișoara, partea II: Asediul din 1552, puse în scenă de grupurile de reconstituire istorică.
În Piața Castelului vor cânta Peregrinii și Cimpoierii de Transilvania, iar Truverii vor avea un atelier de dansuri medievale. În satul nomad vor fi ateliere și prezentări ale unor momente din viața cotidiană din trecut, dar și din viața de la curtea Pașei de Timișoara.
Festivalul se va încheia cu salutul grupurilor participante.
Programul detaliat, aici!
Călătorește în timp și bucură-te de spectacol!
Cumpără bilet de tren aici!