Adaptarea capacității de transport cu prilejul sărbătorilor de iarnă

2o decembrie 2024

CFR Călători informează că în zilele cu trafic crescut din această perioadă a sărbătorilor de iarnă este pusă la dispoziția publicului călător capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă, pentru asigurarea mobilității către destinațiile dorite. De asemenea, sunt suplimentate operativ cu vagoane, în funcție de parcul tehnic disponibil, trenurile care circulă pe cele mai solicitate rute care conectează capitala cu orașele mari din principale regiuni ale țării.

Pentru evitarea supraaglomerării la anumite trenuri, recomandăm pasagerilor utilizarea tuturor trenurilor CFR Călători din graficul unei zile de circulație. Achizițiile online pot fi făcute până la ora de plecare a trenului din stație, în funcție de locurile disponibile.

Biletele în trafic intern pot fi achiziţionate cu o anticipație, utilizând următoarele canale de vânzare:

  • online de pe www.cfrcalatori.ro;
  • din aplicația mobilă “CFR Călători bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
  • de la automatele de vânzare bilete din gări;
  • de la casele de bilete din gări, agenții de voiaj  CFR Călători și distribuitori autorizați (agenții de turism);

Înainte de urcarea în tren, recomandăm călătorilor să se asigure că au bilet de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și pentru a ne putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la fluxul de călători prognozat, CFR Călători recomandă pasagerilor planificarea din timp a călătoriei, inclusiv cumpărarea legitimaţiilor de călătorie.  

Infomații despre circulația trenurilor:

CFR Călători le mulțumeşte clienților săi că au ales serviciile sale de transport și urează tuturor Sărbători Fericite!

Întârzieri în circulația unor trenuri – lucrări operate de CFR SA

actualizare  – 19 decembrie 2024

Închiderea de linie dintre statiile Recaș-Remetea Mare este prelungită  de către CNCF CFR SA cu încă 1 oră, afectând în continuare circulația trenurilor.

===========================

19 decembrie 2024

Astăzi, 19 decembrie 2024, ca urmare a prelungirii închiderii de linie dintre statiile Recaș-Remetea Mare cu încă două ore, programată inițial în intervalul orar 08.30-13.30 de către CNCF CFR SA – managerul infrastructurii feroviare, sunt afectate următoarele trenuri:

  • IR 73 Budapesta – Craiova
  • IR 72 Craiova – Budapesta
  • R 9192 Timișoara Nord – Băile Herculane
  • R 9575 Caransebeș – Timișoara Nord

În funcție de ora redeschiderii, este posibil să fie afectată și circulația altor trenuri.

CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile întâmpinate.

Informații despre circulația trenurilor:

  • la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
  • la numerele de telefon din stațiile CFR publicate pe cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
  • în aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), se introduce numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Se obțin informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
  • pe site-ul companiei www.cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
  • pe site-ul www.cfrcalatori.ro la Mers tren trafic intern.
  • de la personalul nostru din staţii.

Călătoria pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă cu CFR Călători costă 6,00 lei

19 decembrie 2024

Tariful biletului la trenurile operate de CFR Călători pe secția București Nord – Aeroport Henri Coandă este de 6,00 lei. Biletele pot fi procurate prin următoarele canale de vânzare:

a) casele de bilete din stații și agenții de voiaj, cu o anticipație de maxim 30 de zile, cu plata numerar sau prin card bancar – 6,00 lei;

b) automatele de bilete kioșk aparținând CFR Călători, cu o anticipație de maxim 30 de zile, doar cu plata prin card bancar– 6,00 lei;

c) ONLINE, prin platforma de vânzare electronică disponibilă pe site cfrcalatori.ro și prin aplicația descărcabilă pe telefon, cu o anticipație de maxim 30 de zile, doar cu plata prin card bancar – 6,00 lei;

d) personalul de tren, în data călătoriei, cu plata numerar sau prin card bancar, în următoarele condiții:

  • la tarif de casă, pentru călătorii care urcă în tren din puncte de oprire unde nu există posibilitatea procurării de legitimaţii de călătorie de la personal propriu CFR Călători (nu există case de bilete, sau în afara programului de lucru al acestora), cu condiţia solicitării acestora imediat după urcarea în tren – 6,00 lei.
  • tariful de taxare în tren pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă pentru cei care nu și-au procurat bilete prin canalele disponibile, este de 12,00 lei.

Repetăm faptul că prin canalele de vânzare proprii, respectiv la casele și automatele de bilete aparținând CFR Călători precum și online prin aplicațiile proprii ale societății noastre – direct de pe www.cfrcalatori.ro și prin aplicația mobilă descărcabilă, la achiziționarea unei legitimații de călătorie pe rute de pe secția București Nord – Aeroport Henri Coandă, se plătește tariful unic de transport în valoare de 6,00 lei!

Pentru a facilita călătorilor procurarea rapidă de bilete atunci când NU au utilizat unul din canalele de cumpărare de bilete menționate mai sus, CFR Călători a pus la dispoziție și alte canale alternative, precum:

e) terminalele POS contactless instalate în garniturile de tren, doar cu plata prin card bancar – 6,32 lei;

f) prin SMS, la nr. de telefon 7458.

Cumpărarea de bilete prin terminalele POS contactless montate în automotoarele care circulă pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur se face în baza unui contract de comisionar, respectiv de vânzare a legitimațiilor de călătorie pentru și în numele CFR Călători de către o terță parte. Menționăm că terminalele din aceste automotoare NU aparțin CFR Călători și au fost montate în baza contractului amintit.

Terminalele POS contactless instalate în garniturile de tren, precum și vânzarea prin SMS sunt canale suplimentare pentru achiziționarea legitimațiilor de călătorie puse la dispoziția călătorilor, care necesită condiții speciale privind exploatarea sistemelor de emitere și implicit costuri suplimentare, ceea ce conduce la creșterea tarifului de călătorie, cu 0,32 bani. Cei 0,32 bani NU intră în bugetul CFR Călători (așa cum s-a prezentat total nedocumentat în mass-media), ci la firma care deține terminalele POS contactless.

În acest context, la aceste terminale POS contactless din tren care constituie un canal de vânzare alternativ, prețul plătit de călător, la achiziționarea unui bilet, cuprinde conform legislației în vigoare pe lângă tariful unic de transport în valoare de 6 lei și costurile de comercializare ale distribuitorului, respectiv 0,32 lei (32 de bani).

La articolul 3 din OMTI 1039/2024 sunt stipulate următoarele:

(1) Autoritatea competentă și, după caz, O.T.F.-C pot încheia contracte cu operatori economici privind comercializarea titlurilor de călătorie prin sisteme de vânzare cu prezență fizică, prin sisteme de vânzare electronice sau sisteme de vânzare digitale.

(2) Prețul titlurilor de călătorie comercializate prin intermediul canalelor de vânzare prevăzute la alin. (1) include, după caz:

  1. a) tarifele stabilite în baza prezentului ordin;
  2. b) costul serviciilor de comercializare, stabilit și actualizat prin contractul de achiziții de servicii încheiat între autoritatea competentă și, dup caz, O.T.F.-C, pe de o parte, și operatorii economici, pe de altă parte.

Referitor la emiterea legitimațiilor de călătorie precizăm că CFR Călători respectă prevederile legislației în vigoare, respectiv prevederile Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România aprobat prin Ordonanţa nr. 7/2005, prevederile Regulamentului (UE) 782/2021privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar, cât și ordinele și deciziile emise de autoritățile abilitate în România.

Aplicarea tarifului de taxare în tren este reglementată prin Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România aprobat prin Ordonanţa nr. 7/2005, care la articolul 11 prevede:

Articolul 11. Legitimaţiile de călătorie şi durata valabilităţii lor  …

(2) Legitimaţiile de călătorie se obţin de la staţii, agenţii, de la agenţi autorizaţi, de la agenţii operatorilor de transport din trenuri sau prin mijloace electronice, în condiţiile stabilite de operatorul de transport feroviar. 

(3) Tarifele pentru legitimaţiile de călătorie obţinute de la agenţii operatorilor de transport din trenuri, pot fi mai mari decât cele de la casele de bilete din staţii, în condiţiile stabilite de operatorul de transport feroviar. 

…”

De asemenea, articolul 9 al Regulamentului (UE) 782/2021 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar prevede:

”Art. 9 Dreptul la transport. Excluderea de la transport

(1) Încă de la începerea călătoriei, călătorul trebuie să deţină o legitimaţie de transport valabilă şi să o prezinte cu ocazia controlului legitimaţiilor de transport. Condiţiile generale de transport pot prevedea: 

  1. a) că un călător care nu prezintă o legitimaţie de transport valabilă trebuie să plătească, în afara preţului transportului, o suprataxă;

(b) că unui călător care refuză să facă plata imediată a preţului transportului sau a suprataxei i se poate cere să-şi întrerupă călătoria; 

…”

PRECIZARE: CFR Călători NU a avut și NU are în atribuțiile legale să mărească tarifele legitimațiilor de călătorie. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) este instituția care stabilește majorarea tarifelor biletelor de tren și valoarea acestora, atât pentru CFR Călători cât și pentru cei cinci operatori privați de transport feroviar de călători. În acest sens, materialele media în care se spune în mod repetat că “CFR Călători a scumpit din nou biletele de tren” (fie iarnă, fie vară), ”Jaf în buzunarele românilor” etc., etc., etc. sau “CFR Călători taxează în plus călătorii care vor să plătească în tren cu cardul” induc, din păcate, în eroare opinia publică.

Informații despre circulația trenurilor:

  • la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
  • la numerele de telefon din stațiile CFR publicate pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
  • în aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), se introduce numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Se obțin informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
  • pe site-ul companiei www.cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
  • pe site-ul www.cfrcalatori.ro la Mers tren trafic intern.
  • de la personalul nostru din staţii.

 

 

CFR Călători va contesta hotărârea comisiei de achiziție desfășurată prin Bursa Română de Mărfuri privind repartizarea  a 13 rame electrice noi

15 decembrie 2024

 

Referitor la licitația organizată de către Bursa Română de Mărfuri (B.R.M) pentru atribuirea de către Autoritatea de Reformă Feroviara (ARF) a contractului de achiziție “Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători”, aferente Contractului de servicii publice lot 2, CSP -L2,  pachet prin care vor fi alocate un număr de 13 rame electrice pentru operarea pe 4 rute, CFR Călători precizează că, în termenul legal, va înainta contestație la Hotărârea comisiei de achizitie prin care a fost declarat câștigător operatorul privat de călători INTERREGIONAL CALATORI SRL.

Motivul: contestația are în vedere faptul că în conformitate cu ultima oferta acceptată de către sistemul organizat de către  B.R.M, oferta CFR Călători a fost de 24.84 lei/km și nu 24.99 lei/km așa cum retine Hotărârea mai sus invocată, preț la care operatorul INTERREGIONAL CALATORI SRL nu putea fi declarat, sub nici o forma, câștigător în dauna CFR Călători.

CFR Călători , care reprezintă peste 80% din piata de transport feroviar de călători este și singurul operator care a început deja operarea primei rame electrice din primul lot de 12 rame, cu toate problemele inerente începutului de drum, probleme care NU s-au datorat CFR Călători dar pe care compania le-a considerat ca fiind obligatoriu de a fi depășite în vederea creșterii calității serviciului de transport prin operarea materialului rulant nou care este achiziționat prin diferite programe, de către statul Român.

În acest sens CFR Călători a participat și va participa la toate procedurile organizate pentru atribuirea spre exploatare a acestui material rulant nou.

Compania va uza de toate căile legale pentru ca acest material rulant nou să fie alocat pentru operare către CFR Călători, cu atât mai mult cu cât se estimează că exploatarea acestuia și condițiile care trebuie a fi îndeplinite, în fapt logistica necesară precum și calificarea personalului, nu pot fi asigurate în acest moment și nici chiar în viitorul apropiat, de nimeni altcineva în afara de CFR Călători.

Din păcate prin criteriile de calificare pentru participarea la licitație nu se solicită dovezi clare ale capacității de exploatare, remizare, certificare a personalului din punct de vedere al siguranței feroviare pe secțiile ce urmează a fi deservite ci simple declarații că ele vor putea fi îndeplinite după eventuala livrare.

CFR Călători este o companie responsabilă a cărei prioritate este transportul călătorilor pe calea ferată în siguranță și în condiții decente, cu toată subfinanțarea cronică la care a fost supusă în ultimii ani.

Modificări în circulația trenurilor CFR Călători urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară între stațiile Malu Mare și Banu Mărăcine 

6 decembrie 2024

Urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară între stațiile Malu Mare și Banu Mărăcine, solicitate și realizate de către CNCF CFR SA – managerul căii ferate, vor interveni următoarele modificări în circulația trenurilor, astfel:

În zilele de 09, 10 şi 11 decembrie 2024

  • trenul IR 73 Budapesta – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Budapesta -Lokoshaza – Curtici – Craiova şi ca tren IR 12073 în relaţia Leu Hm. (plecare ora 21.32) –Bucureşti Nord (sosire ora 31). Între staţiile Craiova şi Leu Hm se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 78 București Nord – Budapesta va circula ca şi tren IR 12078 în relaţia Bucureşti Nord (plecare ora 21.00) – Caracal – Piatra Olt – Craiova – Orşova – Timişoara Nord – Arad – Curtici (sosire ora 11.03/plecare ora 11.23) – Lokoshaza – Budapesta.
  • trenul IR 79 Budapesta – București Nord va circula ca şi tren IR 12079 în relaţia Budapesta – Lokoshaza – Curtici (sosire ora 19.55/plecare ora 20.30) – Arad – Timişoara Nord –– Craiova – Piatra Olt – Caracal – Bucureşti Nord (sosire ora 10.18).
  • trenul IR 1821 București Nord – Arad va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Bucureşti Nord – Leu şi ca tren IR 12821 în relaţia Craiova (plecare ora 03.17) – Arad ( sosire ora 11.24). Între staţiile Leu Hm şi Craiova se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1822 Arad – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Arad – Craiova şi va fi anulat în relaţia Craiova – Bucureşti Nord. Între staţiile Craiova (de la tren IR 1822) şi Leu Hm (la tren 9900) se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1597 București Nord–Craiova va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Bucureşti Nord – Leu Hm. şi va fi anulat în relaţia Leu Hm – Craiova.
  • trenul R 9909 București Nord – Craiova va circula conform graficului de circulaţie Bucureşti Nord – Leu Hm şi va fi anulat în relaţia Leu Hm – Craiova. Între staţiile Leu Hm şi Craiova se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul R 9918 Craiova – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Leu Hm. – Bucureşti Nord şi va fi anulat în relaţia Craiova – Leu Hm. Între staţiile Craiova şi Leu Hm se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul R 9911 Bucureşti Nord – Craiova va fi anulat.
  • trenul R 9907 Bucureşti Nord – Craiovava fi anulat.

În zilele de 09, 10, 11 şi 12 decembrie 2024

  • trenul IR 72 Bucureşti Nord – Budapesta va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Craiova – Curtici – Lokoshaza – Budapesta şi va fi anulat în relaţia Bucureşti Nord – Craiova.
  • trenul IR 1591 București Nord–Craiova va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Bucuresti Nord – Leu Hm şi va fi anulat în relaţia Leu Hm – Craiova. Între staţiile Leu Hm şi Craiova se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1824 Deva – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Deva – Craiova şi ca tren IR 12824 în relaţia Leu Hm (plecare ora 12.06) – Bucureşti Nord (sosire ora 15.09). Între staţiile Craiova  şi Leu Hm se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1823 București Nord – Deva va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Bucureşti Nord – Leu Hm şi ca tren IR 12823 în relaţia Craiova ( plecare ora 12.20) – Deva (sosire ora 18.31). Între staţiile Leu Hm şi Craiova se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1691 București Nord – Timișoara Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Bucureşti Nord – Leu Hm. şi ca tren 12691 în relaţia Craiova (plecare ora 14.55) – Timişoara Nord (sosire ora 21.30). Între staţiile Leu Hm şi Craiova se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 348 Arad – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Arad – Craiova şi va fi anulat în relaţia Craiova – Bucureşti Nord. Între staţiile Craiova (de la tren IR 348) şi Leu Hm (la tren IR 1596) se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1596 Craiova – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Leu Hm. – Bucureşti Nord şi va fi anulat în relaţia Craiova – Leu Hm. Între staţiile Craiova şi Leu Hm se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1835 București Nord – Teiuș va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Bucureşti Nord – Leu Hm. şi ca tren IR 12835 în relaţia Craiova (plecare ora 19.18) – Teiuş (sosire ora 02.07). Între staţiile Leu Hm şi Craiova se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1590 Drobeta Turnu Severin – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Drobeta Turnu Severin – Craiova şi va fi anulat în relaţia Craiova – Bucureşti Nord. Între staţiile Craiova (de la tren IR 1590) şi Leu Hm (la tren IR 12836) se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1836 Cluj Napoca – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Cluj Napoca – Craiova şi ca tren IR 12836 în relaţia Leu Hm (plecare ora 19.29) – Bucureşti Nord (sosire ora 22.40). Între staţiile Craiova şi Leu Hm se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.

În zilele de 10, 11 şi 12 decembrie 2024

  • trenul IR 1594 Craiova – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Leu Hm. – Bucureşti Nord şi va fi anulat în relaţia Craiova – Leu Hm. Între staţiile Craiova şi Leu Hm se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul IR 1741 Arad – Oradea va circula ca şi tren IR 12741 în relaţia Arad (plecare ora 11.08) – Oradea (sosire ora 13.26).
  • trenul R 9900 Craiova – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Leu Hm. – Bucureşti Nord şi va fi anulat în relaţia Craiova – Leu Hm. Între staţiile Craiova şi Leu Hm se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
  • trenul R 9902 Craiova – București Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Leu Hm. – Bucureşti Nord şi va fi anulat în relaţia Craiova – Leu Hm. Între staţiile Craiova şi Leu Hm se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.

Restituire contravaloare bilete

Pasagerii care au bilete la trenurile afectate pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Detalii pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/Renunțarea la călătorie.

Informații despre circulația trenurilor:

  • la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
  • la numerele de telefon din stațiile CFR, ce sunt publicate pe cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
  • în aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), se introduce numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Se obțin informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
  • pe site-ul companiei cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
  • pe site-ul  cfrcalatori.ro, la Mers tren trafic intern.
  • de la personalul nostru din staţii.

 

Despre CFR Călători:

Societatea de Transport Feroviar de Călători  CFR Călători S.A. este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează  transportul public de călători pe calea ferată. CFR Călători contribuie la libera circulaţie a persoanelor în interiorul şi în afara ţării, în condiții ecologice și de siguranță. Politica pe care managementul companiei o promovează este de a furniza servicii de transport feroviar de pasageri de calitate, cu un angajament față de societate în sensul garantării accesibilității pentru toate categoriile de cetăţeni.

 

DE AZI se pot cumpără bilete pentru mersul de tren 2024/2025

2 decembrie 2024

CFR Călători informează că, începând cu data de 15 decembrie 2024, intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2024-2025, ce va fi valabil până la data de 13 decembrie 2025.

Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea ferată unei categorii cât mai largi de călători, oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii de piaţă atât prin optimizarea duratelor de parcurs, cât şi a programului şi capacităţii de transport, în limita resurselor disponibile.

În noul plan de Mers al Trenurilor 2024-2025 vor circula zilnic în medie 1100 trenuri operate de CFR Călători.

Noutăți în noul mers de tren:

  • Pentru asigurarea și adaptarea traficului de călători la cerințele publicului călător, CFR Călători a introdus în circulație 4 trenuri noi București Nord – Brașov. Trenurile sunt formate din material rulant nou, respectiv rama electrică RE-IR Alstom Coradia Stream. Rama este alocată pentru exploatare operatorului național CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) – proprietarul de facto al trenurilor Alstom achiziționate pentru România. Cele 4 trenuri noi IR proiectate pentru circulația în acest mers de tren nou sunt:
Nr. crt. Nr. tren Staţie plecare Plecare Staţie sosire Sosire Total (km) Timp total (min)
1 IR 16001 Bucureşti Nord 0631 Brașov 0859 166 2h 28m
2 IR 16002 Brașov 1025 Bucureşti Nord 1258 166 2h 33m
3 IR 16003 Bucureşti Nord 1322 Brașov 1600 166 2h 38m
4 IR 16004 Brașov 1627 Bucureşti Nord 1900 166 2h 33m

 

  • În condițiile demarării lucrărilor la infrastructura feroviară „Quick Wins”, lucrări de eliminare a restricțiilor de viteză pentru restabilirea parametrilor tehnici ai suprastructurii căii ferate de către CFR SA pe relația București Nord – Craiova, CFR Călători a planificat trenuri pe rute modificate, astfel:

-> pentru a răspunde mai bine cerințelor și pentru menținerea relațiilor internaționale ce leagă principalele orașe din România cu Europa, circulă:

Trenul internațional IR 72 „Traianus”, în relația Craiova – Budapesta Keleti

Trenul internațional IR 73 „Traianus”, în relația Budapesta Keleti – Craiova

-> Introducerea unui tren nou în circulație IR 1599 în relația București Nord – Drobeta Turnu Severin, cu plecare din stația București Nord la ora 0502 sosire în stația Drobeta Turnu Severin ora 1219

  • În condițiile demarării lucrărilor de „Electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, pentru preluarea călătorilor în perioada sezonului estival din stațiile Cluj Napoca, Sighișoara, Câmpia Turzii, Copșa Mică, CFR Călători introduce în circulație trenurile IR sezoniere 1947/1948 în relația Cluj Napoca – Brașov și retur, ramuri la trenurile IR sezoniere 1941/1942 în stația Brașov.
  • În sezonul estival între principalele orașe din țară și litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu mențiunea că pe distanța Constanța – Mangalia și retur trenurile circulă în regim de tren Regio și la tarifele aferente acestui rang de tren.

Serviciul InterCity

  • Compunerea trenurilor IC este asigurată cu un număr de peste 50 vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a și vagoane clasa a II-a cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică). Toate vagoanele sunt modernizate și sunt dotate la nivelul standardelor actuale, cu instalație de climatizare, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate, prize electrice pentru încărcare telefon mobil sau laptop, instalație de sonorizare, afisaj digital, rastel pentru bagaje voluminoase în fiecare capat al salonului.
  • În aceste trenuri, călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat și sunt apte pentru circulație cu viteza maximă de 160 km/h și chiar 200 km/h unele dintre ele.

Reduceri tarifare și modalități de cumpărare bilete

  • CFR Călători pune la dispoziție o gamă diversă de oferte comerciale (ex. abonamente, card TrenPlus, dus-întors, anticipație, etc) care facilitează mobilitatea cetățenilor spre destinațiile interne dorite. Detalii pe cfrcalatori la secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități. De asemenea, și spre destinațiile externe călătorii au la dispoziție o serie de oferte, la tarife avantajoase, spre Moldova, Austria, Germania, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, precum şi căutata ofertă Interrail Pass, care reprezintă un abonament valabil în toată Europa sau într-o anumită țară din Europa. Detalii pe site la secțiunea Trafic internațional/ Oferte.
  • Distribuția de bilete se asigură prin următoarele canale: online, staţii şi agenţii de voiaj CFR Călători, automate de vânzare în gări și distribuitori autorizați cu care sunt încheiate parteneriate pentru vânzarea de bilete.
  • CFR Călători facilitează achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren în trafic intern prin aplicația mobilă “CFR Călători bilete online” disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery.
  • Achiziția online de bilete în trafic intern se poate face pentru orice tip de tren până la ora de plecare a trenului din stația de îmbarcare.
  • Personalul de tren este dotat cu dispozitive POS ce permit emiterea legitimațiilor de călătorie (și plata cu card contactless), rezervarea automată a locurilor, scanarea legitimațiilor, validarea biletelor online și a titlurilor metropolitane.
  • Trenurile de pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur dispun de aparate POS pentru plata contactless cu orice dispozitiv de plată: card, telefon sau ceas inteligent, iar din stațiile CFR București Nord și Aeroport se pot cumpăra abonamente metropolitane pentru zona București –Ilflov.

Broşura „Mersul Trenurilor de Călători 2024-2025” poate fi achiziţionată din principalele gări şi agenţii CFR Călători din București şi din ţară la preţul de 27 lei. Deoarece conţinutul poate suferi modificări, rugăm călătorii să solicite informaţii cu privire la mersul trenurilor de la staţiile şi agenţiile CFR sau să acceseze site-ul www.cfrcalatori.ro.

Informații despre circulația trenurilor sunt disponibile:

  • la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
  • la numerele de telefon din stațiile CFR, ce sunt publicate pe cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
  • în aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), se introduce numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Se obțin informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
  • pe site-ul companiei cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
  • pe site-ul cfrcalatori.ro, la Mers tren trafic intern/ Mers tren trafic international.
  • de la personalul nostru  comercial al SNTFC CFR Călători SA din staţii si trenuri.