Calităţile transportului feroviar în ceea ce priveşte protecţia mediului sunt deja demonstrate. Studiile elaborate la nivel internaţional au scos în evidenţă că mijlocul de transport actual cel mai adecvat în raport cu mediul înconjurator este trenul.
   Este cu siguranţă cel mai nepoluantîntrucât, de exemplu, în transportul de călători pentru aceeaşi capacitate, emanaţia de substanţe periculoase pentru sănătatea oamenilor este de 8,3 mai mică decât în transportul cu autoturisme şi de 3,3 mai mică decât în transportul naval. În ceea ce priveşte costurile externe ale transporturilor, cifrele arată că, mai mult de 92% din costurile efectelor negative - accidente, poluare, schimbări climatice, zgomot, aglomerări - suportate de comunitate sunt imputabile traficului rutier, doar 2% dintre acestea “datorându-se” transportului cu trenul.

   Uniunea Internaţională a Căilor Ferate, Uniunea Europeană şi chiar Banca Mondială au elaborat programe ambiţioase pentru renaşterea transportului feroviar. Recent, preocupările pentru economia de energie şi problema mediului înconjurător privind poluarea atmosferei cu emanaţiile de gaze de la autovehicule (în special CO2), au accentuat tendinţele de revigorare a transportului feroviar, dând impulsul necesar dezvoltării în viitor a căii ferate de maximă viteză între oraşe şi zone cu o mare densitate a populaţiei.
 
   Dezvoltarea sistemului feroviar este una dintre cele mai eficiente măsuri în vederea reducerii poluării, cu ajutorul cărora pot apărea rezultate pozitive atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu.Obiectivele mobilităţii durabile necesită transferarea unui volum din ce în ce mai mare din transporturile de călători de la şosea la calea ferată.

   De-a lungul vremii, gama de servicii propusă de
CFRCălători s-a diversificat şi îmbunătăţit continuu atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ: de la trenurile moderne - în care condiţiile de călătorie sunt mult îmbunătăţite, pasagerii beneficiind de locuri în vagoane cu climatizare sau aer condiţionat şi izolaţie fonică, cu scaune ergonomice, cu instalaţii de sonorizare şi servicii de alimentaţie: bar-bistro, restaurant - până la servicii necesare, care au permis asigurarea unor canale neconvenţionale de achiziţionare a biletelor de tren: prin internet, automate şi prin telefon.

    Facilităţile de care pasagerii pot profita sunt variate şi ţin pe de o parte de posibilitatea de a alege orice destinaţie prin accesibilitatea reţelei feroviare naţionale şi frecvenţa curselor, iar pe de altă parte de serviciile şi ofertele comerciale (detalii pe care le veţi găsi în broşura de faţă): Cartea V.S.D. – oferta de sfârşit de săptămână; abonamente; reduceri pentru diverse categorii sociale; oferte turistice de sezon; oferte de transport special tip “ Trenul Charter” etc.

    CFR Călători îşi continuă călătoria către destinaţia impusă de propriile obiective care, de la an la an, devin tot mai realizabile, cu speranţa că prin serviciile sale poate oferi soluţii viabile aşa încât, românii să aleagă trenul atât pentru călătoria în ţară, cât şi în strainatate, atât în vacanţă, cât şi pentru afaceri...şi de ce nu!? să redescopere plăcerea călătoriei cu trenul, libertatea de mişcare din timpul călătoriilor…. iar pentru generaţiile de acum şi pentru cele viitoare să facă această alegere pentru avantajele pe care le prezintă acest sistem de transport – consum redus de energie, afectarea minimă a factorilor de mediu şi nivel ridicat de siguranţă. Toate acestea ne dau dreptul să-l considerăm modul ideal de transport, în cele mai bune condiţii. 

Vă lansăm iată - o provocare de alegere conştientă în favoarea călătoriei cu trenul!

SNTFC CFR CALATORI

Sondaj

Pentru călătoria cu TRENUL în WEEKEND cea mai avantajoasă OFERTĂ este: