Postat 15-03-2021 in Evenimente

Anul 2021 aduce cu sine o varietate de acțiuni ce vor pune transportul feroviar în centrul atenției, pe întreg continentul, marcând astfel Anul European al Căilor Ferate. Inițiativa Comisiei Europene va evidenția beneficiile căii ferate ca mijloc de transport durabil, inteligent și sigur. Transportul feroviar este benefic atât pentru turiști și navetiști, cat și pentru întreprinderile și transportatorii de mărfuri care pot alege calea ferată pentru a-și transporta mărfurile în toată Europa.

Căile ferate conectează Europa. În UE, transportul feroviar este responsabil pentru mai puțin de 0,5% din emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitatea de transport. Acest lucru îl face una dintre cele mai durabile forme de transport de persoane și mărfuri. Printre alte beneficii, transportul pe calea ferată este sigur, conectează oamenii și întreprinderile din întreaga UE prin intermediul rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Anul European al Căilor Ferate crează un impuls pentru a contribui la creșterea cotei feroviare în transportul de călători și de marfă. Acest lucru va reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea provenite din activitatea de transport la nivelul UE, contribuind major la eforturile UE în cadrul Acordului Verde European.

Anul 2021 este cel în care întreaga Uniune Europeană pune în aplicare normele convenite în cadrul celui de al patrulea pachet feroviar. Este anul în care sărbătorim mai multe evenimente importante privind transportul feroviar în Europa, astfel: cea de a 20-a aniversare a primului pachet feroviar, cea de a 175-a aniversare a primei legături feroviare dintre două capitale ale UE (Paris-Bruxelles), precum și 40 ani de TGV și 30 ani de ICE. Iar în România sărbătorim 167 de ani de la prima cale ferată dată în folosință pe teritoriul României, 141 de ani de la înființarea instituției CFR și 108 ani de la darea în folosință a primei căi ferate electrificate din România și Europa de Est (Săgeata Verde, Arad-Ghioroc-Șiria).

Urmăriți-ne în continuare să aflați mai multe informații despre trasportul feroviar și calea ferată din Europa.

Știați că?

În gară sunt povești de iubire, sunt așteptări, se pleacă, sunt lacrimi sau, dimpotrivă, îmbrățișări la regăsire. În jurul gărilor sunt povești pe care lumea ar trebui să le știe. Gara este ca un magnet al drumurilor care vin și pleacă.
Nimic din tehnologia sofisticată de astăzi n-ar fi existat dacă n-ar fi apărut în Anglia la începutul secolului XIX locomotiva cu abur. Lumea s-a schimbat ireversibil după apariția căilor ferate.

Petrache Poenaru – primul român care a călătorit cu trenul: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi…”(însemnare din jurnal).

Nora Iuga: „Am dat multe interviuri și în momentul în care am fost întrebată ce iubesc mai mult și mai mult pe lumea asta și ce îmi creează cea mai puternică vibrație emoțională, eu totdeauna spun trenurile și scena”.

Alte articole pe aceeași temă:

România membru fondator al Uniunii Internaționale a Căilor Ferate click aici
CFR Călători, partener al Connecting Europe Express! click aici
Transportul feroviar cel mai ecologic tip de transport de pasageri din Europa click aici
Muzeul de locomotive cu abur din Reșița click aici
Ceferiada click aici
Muzeul de locomotive din Dej click aici
Transportul feroviar conectează Europa click aici
Transportul inteligent click aici
TRENUL = Transportul feroviar este mai curat click aici
140 ani de la prima cale ferată executată integral de ingineri români click aici
Conexiunea feroviară a Capitalei cu Orientul și Occidentul, la începuturi click aici
Începutul căilor ferate în Europa click aici
Explorați ruta feroviară Suceava – Putna click aici
Istoria trenului regal click aici
Faleza Dunării și Tunelul Filești în Anul European al Căilor Ferate! click aici
Calea ferată Filiași – Bumbești – Livezeni click aici
Viaductul Caracău -cel mai mare viaduct în arc din beton din România click aici
Gara regală Bucureşti Băneasa click aici